Onderhoudstips

DE DAGELIJKSE REINIGING

 1. Verwijder eerst het losse vuil van de vloer d.m.v. een droge stofwisser of stofzuiger. Probeer het probleem van het losse vuil te traceren en eventueel te voorkomen of ondervangen (bijvoorbeeld een goede inloopmat
 2. Gebruik voor de dagelijkse reiniging een licht alkalisch reinigingsmiddel dat voldoet aan de volgende eisen:
 • Niet zeep- of polymeerhoudend is
 • Laagschuimend is
 • Een pH-waarde heeft tussen de 7 en 13 (onverdund)
 • Weinig of geen loog bevat

Een product dat wel zeep- of polymeerhoudend is dan zal er een dun laagje (residu) op de vloer achterblijven. Dit laagje bevat zeep en zal snel weer vuil aantrekken. De vloer zal dus snel weer vies worden. Naast het gegeven dat de vloer door het zeep vuiler wordt zal de vloer ook gladder worden.

 1. Meng het voorgeschreven reinigingsproduct met een maatbeker in de voorgeschreven verhouding met water.
 2. Gebruik een microvezel vlakmop om de vloer te moppen. Maak de vloer niet te nat. Al het water dat teveel op de vloer achterblijft is later zichtbaar als kalk. Het voordeel van een microvezel vlakmop is dat het vuil echt wordt meegenomen en dus van vloer verwijderd wordt. Ook laat de vlakmop geen sporen achter op de wanden. Dit in tegenstelling tot een gewone mop die het vuil verplaatst en veel water en dus vuil op de vloeren en de wanden achterlaat.
 3. Probeer erop toe te zien dat de vloer zolang deze nog nat is niet wordt belopen.

REINIGING VAN EEN NIEUWE VLOER EN DE PERIODIEKE OF PLAATSELIJKE REINIGING

 1. Verwijder eerst het losse vuil met een droge stofwisser of stofzuiger
 2. Maak een inschatting van het soort vuil dat aan de vloer is gehecht. DIBA S/2-9-2014
 • Anorganisch vuil
  Vuil dat geen plantaardige of dierlijke oorsprong heeft zoals kalk en roest.
 • Organisch vuil
  Vuil van plantaardige of dierlijke oorsprong zoals vet, suiker, eiwitten, urine etc. Deze inventarisatie is nodig om te bepalen welk reinigingsmiddel er gebruikt moet worden. Indien er meerdere vlekken of soorten vervuiling op dezelfde vloer aanwezig zijn zal er afzonderlijk behandelt moeten worden.
 1. Bepaal aan de hand van het soort vuil welk reinigingsmiddel er gebruikt moet worden. Voor anorganisch vervuiling wordt een zuur reinigingsmiddel gebruikt (pH-waarde tussen de 0 en 7). Voor anorganische vervuiling wordt een alkalisch reinigingsmiddel gebruikt (pH-waarde tussen de 7 en de 14). De mate van vervuiling bepaalt de sterkte van het reinigingsmiddel. Let op: Sterke zure of alkalische reinigingsmiddelen kunnen kleding en andere materialen aantasten. Het reinigingsmiddel mag niet zeep- of polymeerhoudend zin. Gebruik een laagschuimend reinigingsmiddel. Wees ervan overtuigd dat het reinigingsmiddel de schrobmachine of de vloer niet aantasten. Gebruik bij het mengen van het reinigingsmiddel een maatbeker om het product in de voorgeschreven verhouding te mengen.
 2. Maak een keuze op welke wijze u de vloer wilt reinigen. Machinaal of handmatig. Wij kunnen u hierin adviseren.
 • Handschrobben
  Zeer arbeidsintensief maar biedt wel de mogelijkheid om goed druk uit te oefenen op de pad. Indien u kiest voor het schrobben met een machine dan moet u in ieder geval alle plekken van de vloer waar u niet komt met de hand behandelen (hoeken, randen). Deze handschrobber wordt ook wel een doodlebug genoemd. Meng het reinigingsmiddel in de voorgeschreven hoeveelheid water en verdeel de oplossing over de vloer. Laat het 10 – 15 minuten inwerken op de vervuiling. Nadat de vloer is geschrobd, moet het water met een waterzuiger verwijderd worden. Behandel de vloer nog eens met schoon wateren zuig het water met een waterzuiger nogmaals op.
 • Schrobzuigmachine
  Bij het gebruik van een schrobzuigmachine kan men de druk op de reinigingspad niet beïnvloeden. Het voordeel van deze machine is dat het vervuilde water direct weer wordt opgezogen. Een schrobzuigmachine wordt vaak gebruikt voor de dagelijkse reiniging.
  – Maak het reinigingsmiddel aan in de juiste hoeveelheid water en vul de vloeistoftank van de machine.
  – Bepaal de werkroute|
  – Voor het dagelijks onderhoud kunt u de machine tegelijkertijd laten schrobben en zuigen.
  – Voor een periodieke reinigingsbeurt schrobt u de vloer eerst zonder zuigen, laat het product 10 – 15 minuten inwerken.
  – Schrob de vloer nu nog een keer maar laat de machine nu het vervuilde water opzuigen.
  – Beoordeel het resultaat en spoel desnoods nog eens na het schoon water.
 • Eénschijfsschrobmachine
  Bij gebruik van een eenschijfmachine kunt u de druk op de pad beïnvloeden. Hierdoor is het makkelijker sterk aangehecht vuil te verwijderen. Meng het reinigingsmiddel in de voorgeschreven verhouding met water. Verdeel het product over het oppervlak van de te reinigen vloer. Laat het product 10 – 15 minuten inwerken. Schrob de vloer nauwkeurig met de schrobmachine. Zuig het vervuilde water op met een waterzuiger. Herhaal het schrobben zuigen nog eens met schoon water. Beoordeel het resultaat en herhaal indien nodig.
 1. Maak een keuze voor de te gebruiken pad of borstel Voor het schrobben van een gladde vloer adviseren wij een dikke rode pad te gebruiken. Bij een zeer vervuilde gladde vloer kunt u eventueel een groene pad nemen. Schrob nooit met een droge pad een droge vloer. Dit beschadigd het vloeroppervlak!
 2. Als het water is opgezogen is de vloer klaar voor gebruik.